8 maj 2011

KONST: ZON MODERNA - KJOJ


Idag hade den tredje omgång av Moderna Museets konstprojekt Zon Moderna, som sträcker sig till ungdomar i gymnasieåldern, vernissage i Malmö. Årets utställning heter Kjoj och speglar för första gången en egen typ av samhällsform. Turbinhallen, där barn- och ungdomsverksamheten håller till på Moderna Museet, har förvandlats till en självlysande skogsvärld där de levande varelserna, Kjojfolket, är uppdelat i två typer. Ett trädliknande radioaktivt "skadat" släkte och en mer människolik älva. När man går runt i rummet väcks man hela tiden av nya lysande detaljer i omgivningen och hör då och då ljud som kan kännetecknas med delfiner, det är Kjojfolket som kommunicerar. I en text som berättar mytologin om folket Kjoj står det i den avslutande meningen:
"De har en tro, och det är att vi är gud och gud är alla."

Som i alla Zon Moderna-projekt är en mer känd konstnärlig ledare delaktig i arbetet, denna gången var det Christian Andersson. Under vernissagen beskrev han hur vilken större lärdom ett arbete som detta ger än utbildningar på konstskolor och konsthögskolor som han själv gått.

Utställningen pågår i Moderna Museet Malmös turbinhall fram tills den 19 juni.
Följ projektets utformning på deras blogg!

Tim Chronström
Share

2 kommentarer:

  1. Shiiit vad COOLT, verkligen synd att jag missade vernissagen :(
    //Lysmo

    SvaraRadera
  2. Hej Tim, Wiebelt, och Malin också! Tim, TACK för din jättefina text! Jag ska genast posta den till nuvarande zonisarna. Som vanligt sjukt kul att se dig igen! Kram!

    SvaraRadera