19 augusti 2011

TRAILER WALL: OSCARS 2012

Filmhösten är här och de stora Oscarspärlorna kommer sakta att börja rulla in en efter en. Nonstps filmexpert Tim tipsar om 11 kommande storfilmer som man verkligen inte bör missa.

LEGENDERNA
Varje år tillkommer nya verk av de stora filmmakarna som man redan på förhand kan lukta sig till kommer att komma till historien.

Som alltid har Steven Spielberg många produktioner igång. I år är troligen War Horse vassast. Med den belönade Schindlers List-filmaren Janusz Kaminski tar han oss i filmatiseringen av Michael Morpurgos bok rakt in i första världskrigets hätta.

I Clint Eastwoods kommande film gestaltar Leonardo DiCaprio J. Edgar Hoover som var chef över FBI under åtta presidenter i närmare 50 år fram till sin död 1972.

Roman Polandski har det dock än mer stjärntätt då fyrmanna gruppen som ställer upp i hans kommande Carnage är Kate Winslet (oscarsbelönad), Jodie Foster (oscarsbelönad), John C. Reilly (oscarsnominerad) och Christoph Waltz (oscarsbelönad i Inglorious Basterds). Filmens handling ter sig kring dessa pars reaktion efter ett skolbråk mellan respektives barn.

   

STJÄRNORNA
Samtidigt som valrörelsen i USA är på sin högsta topp släpper George Clooneys sin nästa film, The Ides of March, som han både regisserat och spelar huvudrollen i. Som guvernören Mike Morris är han på jakt efter presidenttiteln och med musik skriven av Alexander Desplat (The Kings Speech, The Curious Case of Benjamin Button) när han själv regisserat ser det lovande ut för nomineringar. Clooney har vid sinda fem tidigare nomineringar endast blivit tilldelad priset en gång, det var för sin biroll i Syriana.

Den kvinnliga motsvarigheten till Clooney i år kan nog ses i Meryl Streep, som kanske inte med samma säkerhet som Colin Firth hade i fjol, ändå känner att Oscarsstattyetten är ganska nära. I Den kommande The Iron Lady spelar Streep, som för övrigt vunnit priset vid två tillfällen och innehar rekordet på flest nomineringar (16 stycken), Margaret Thatcher med fokus på hennes handlande under Falklandskriget 1982. Likheter mellan med Helen Mirrens tolkning av Drottning Elizabeth II i The Queen är nära att dra då det vid de bägge tillfällena handlar om maktfulla, brittiska kvinnor som fortfarande är vid liv.

En något mindre stjärna som snart kan glänsa till är systrar Mary-Kate och Ashley Olsens lillasyster Elizabeth, som till skillnad från sina systrar nu verkar fått en riktigt proffsig roll. Hon spelar den paranoida Martha i Sean Durkins Martha Marcy May Marlene. Sätt till trailern kan denna både bli hatad och hyllad men chansen till nominering är ändå trolig.

Att den omtalade Tree Of Life, med Brad Pitt i huvudrollen, kan bli nominerad är litet antingen eller. Oscarskommittén kan både njuta och rata den, men Emmanuel Lubezkis icke animerade kameraröelser är iallafall prisvärda till den högsta grad. Samtidigt släpps en ny film med Brad Pitts medverkan under hösten, Moneyball. I samma tema som Invictus kan ytterliggare en sportfilm höjas till de historiska skyarna.

   

   

SKANDINAVIEN
I år tog Danmark och Susanne Biers Hämnden hem priset för bästa icke engelspråkiga film. Senast en svensk film tog hem priset var Bergmans Fanny & Alexander 1984. I år känns det något klent på den svenska filmfronten med Pernilla Augusts Svingalängorna som det på förhand starkaste strået. Man kan alltid hoppas att Sveriges bidrag blir Ruben Östlunds Play eller att kortfilmer som In eller Las Palmas kan bli lyckas. Det närmaste Sverige kommer en Oscarsnominering blir nog David Finchers remake av Män Som Hatar Kvinnor, The Girl With the Dragon Tattoo som har premiär till jul i Sverige. Vi ska samtidigt ändå inte glömma att Danmark och Lars von Trier producerat en av årets bästa filmer, Melancholia, vars språk är engelska.BIOPICSEN
Som alltid väcker verklighetsbaserade filmer känslor. I The Conspirator följer vi den omdiskuterade rättegången kring mordet på Abraham Lincoln. Filmen är regisserad av Robert Redford som sedan tidigare är känd från Quiz Show och Ordinary People som han även Oscarsbelönades för.

En något mer, inom filmkretsar, upphypead film är den biografiska A Dangerous Method där man följer Sigmund Freuds och Carl Ljungs sammarbete. Rollistan stoltserar med namn som Viggo Mortensen, Keira Knightley och Michael Fassbender och manuset är skrivet av Christopher Hampton som även han Oscarbelönats för Dangerous Liaisons.

   

PRISERNA
Vad som återstår är de priser som sägs redan i förväg vara givna. Tild Swintons prestation som modern Eva i den guldpalmsnominerade We Need to Talk About Kevin har på förhand hyllats till skyarna. Filmen är för övrigt även den regisserad av en dansk, Lynne Ramsay.

Mitt eget tips på en som kan vinna, jag säger inte mycket; men något, är Contagion. Handlingen kretsar återigen kring jordens undergång med jättesnygga effekter och en lång rad fina skådespelare som Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow och Jude Law för att nämna några. Den är dessutom regisserad av Steven Soderbergh. Mina förhoppningar är höga, mer än så vågar jag inte säga. I tävlingen om bästa film känns fortfarande temat Storbritannien något starkare och Meryl Streeps The Iron Lady.

   

Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar