9 augusti 2011

INTERVJU: UTRECHT - EUROPAS KULTURHUVUDSTAD 2018Det är fredag och marknad på Möllevångstorget i Malmö. Bland alla försäljare och fruktintressenter står tre personer, klädda som alla andra malmöiter, ensamma om ett mål. De har placerats (befinner) i Malmö för att söka efter stadens kulturella gömslen och likheter med deras hemstad Utrecht.

Barbara, Lukas och Casmira har i fem dagar besökt Malmö. De har varit på utomhusbio, promenader i och långt utanför centrum, sovit hos två olika värdar och även hunnit med att vara magsjuka. De kommer från Utrecht, en stad som har många likheter med Malmö; 300 000 invånare, en lång historia och rikt kultur- och uteliv. Utrecht är en av fem holländska städer som ansöker om att bli Europas Kulturhuvudstad 2018. De andra är Haag, Almere, Maastricht och Brabantstad.

Utrecht Stad har startat detta projekt som Casmira, Barbara och Lukas deltar i. De är tio deltagare uppdelade i fyra grupper som reser i olika delar av Europa och letar efter nyttiga upplevelser att ta med sig för att kunna arbeta med.
- Det känns lite som hemma här i Malmö, allt det gamla blandat med mycket nytt, säger Barbara.

Grundpelarna för projektet är att man färdas med tåg och bor hemma hos vanliga invånare i staden. Utöver att arrangörerna står för resorna får deltagarna 25 euro att leva på varje dag. I städerna som besöks intervjuar de invånarna de möter och försöker få ett grepp om stadens kulturella stämning.

Lukas, Casmira och Barbara kände inte varandra innan projektet. De träffades på ett möte för mindre än två veckor sedan. Det enda de har gemensamt är att de går på samma universitet i Utrecht.
- Jag tror att en resa som denna blir bäst med folk som man aldrig träffat förut. Man vågar vara mer öppen än om man känt personen hela sitt liv, säger Casmira.

Utrecht är Hollands fjärde största stad och Barbara tror att de har en chans att få utmärkelsen som Europas Kulturhuvudstad men att det kommer bli svårt.

- Några av de andra städerna har fler turister än Utrecht. Visserligen ligger det bara 20 kilometer ifrån Amsterdam, så skulle man få lite fler turister därifrån att vilja besöka staden tror jag att den kan växa ännu mer. Men alla de sökande städerna är olika. Brabanstad är till exempel en väldigt ung stad och byggd som ett projekt sammanbundet av många kommuner. Utrecht är mer som en riktig stad, med sin rikliga historia. Den är ganska liten och hoptryckt med sina 300 000 invånare, säger hon.

De beskriver hur mycket Malmö liknar Utrecht. Utöver ett stort antal barer och ett återkommande konsertevenemang på somrarna, likt Malmös Sommarscen, finns det en känsla av att man vågar vara vem man är.

- Folk är individer och man räknas inte som idiot om man konstig. Det gör Utrecht till den bästa staden i Holland, säger Casmira.

- Men vad har varit sämst i Malmö under er vistelse?
- Det dåliga vädret, säger Barbara.
Casmira kan inte komma på något.
- Det ända jag kan komma på är kontrasten mellan centrum och det utanför centrum. Allt det gamla ger en typ av känsla och sedan, boom, utanför en helt annan.

Om tre dagar bär deras resa vidare till nästa stad med 300 000 invånare, ett rikt kulturliv och en lång historia; Århus i Danmark. Vad som väntar där vet de inte, men att de kommer hem med många berättelser och nya upplevelser är redan klart.

Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar