2 december 2011

KRÖNIKA: LADY GAGA - MARRY THE NIGHTI en värld av vinter och tomtefrosseri står utveckling och förändring i centrum. Att sätta sin prägel på det oförutsägbara ger guld, att ligga i copy paste-fosterställning ger noll. Om och om igen lyckas vissa med denna förunderligga bragd, att sitta i centrum vid rätt tillfälle, att missuppfatta det felaktiga. Idag släpptes videon till Lady Gagas Marry The Night!

Ur ett historiskt perspektiv finns det alltid dem som vill, och därefter även lyckas, med att sticka ut. 60-talet hade sitt Beatles, 70-talet Elvis, 80-talet Michael Jackson och Madonna. När sedan teknik, världslanseringar och massmedia kom ikapp den mindfuckande överdrivna förstoringen av vissa genrer och artister började det splittras. Man kan påstå att både Nirvana, Blur, Oasis men även Spice Girls "var" 90-talets.

Vad som utan tvekan går att fastställa nu är att vårt nyss avslutade och precis påbörjade decennium i största grad tillhör Lady Gaga. Det må nu ha ekat ut sen genombrottet 2008, men likt de tidigare nämnda byggs som ett lapptäcke grej på grej för dessa fenomen. Idag späddes detta glaset på lite mer. Samtidigt som Youtube klädde av sin nya design släpptes den 13 minuters långa officiella videon till hennes Marry The Night.

Återigen i Michael Jacksons, men även Thirty Seconds To Mars och Hurricane-videons, fotspår spelas inte bara låten av upp och ner utan det berättas så mycket mer runt omkring den.

Indelad i tre delar genomgår den allt Gagaistiskt man kan tänka sig. Gripande monolog, osexig nakenhet, bombastiska kläder, smygreklam och mustig musik. Redan för en månad sedan fick vi veta att hon regisserat den själv och för kameraarbetet står den iranska Panic Room-, Midnight In Paris- och Seven-filmaren Darius Khondji.

Som 90-talist har man blivit övertalad att samtiden aldrig kommer bli lik 80-talet igen, men låt oss ändå se det som det närmaste lanseringen av Thriller-videon som vi någonsin kommer att komma (så länge inte Gaga överträffar sig själv).

Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar