31 december 2011

WALL: 2011 ÅRS BÄSTA LÅTAR - PLATS 1 - 5

Med anledning av det stundande årsslutet vill vi på Nonstp framhäva de bästa låtarna från det gågna 365 dagarna. Vi gör detta genom en traditionell lista där årets 50 bästa låtar är rankade. Idag är listans sista dag och vi har nått dess topp, plats 1 - 5.

1. Foster The People – Pumped Up Kicks
Trots ett mindfuckande EP-förspel under hösten 2010 skapade Foster The People det som blev den mest uppstickande låten 2011. Med släppet av debutalbumet kom låten som spelades in 2009 på allas läppar. Remixhypen var enorm, alla ville ta del av den samtidsklingande visselhooken. One hit wonder eller inte, det återstår att se, men med ett album som Torches och en låt på Billboard-listans tredje plats i åtta veckor bådar för stora år framöver.

2. Adele – Rolling In The Deep
Årets mest välsvarvade låt. Musikaliteten svämmar över, det känns retrorätt och även om den kan tyckas vara huvudsakligen melankolisk så ligger det en glädjefull hänförelse och bubblar konstant under ytan.

3. Rihanna – We Found Love
Det är ingen överraskning att Rihanna lyckas gång, på gång att leverera. Hon är bäst i världen på att anpassa sig tíll studens "nytt och fräscht"-etikett, We Found Love är ett tydligt exempel på detta. Producerad av Calvin Harris med en video som utan tvekan är årets bästa är listtrean lika självklar som extasen i explotionen mot dess refräng.

4. Beirut – A Candle's Fire
Beirut anlände till året med ett halvtimmes långt album, sitt förstoringsglas på melodier och en allvarsam konnektion mellan dystert piano- och trumpetspelande och glatt gatumusik-inspirerat piano- och trumpetspelande. A Candle's Fire är redan en klassiker på sitt sätt, det är 100 % glädje rakt in där det pressar som mest.

5. Tyler, The Creator – Yonkers
The Guardian har skrivit ett antal analyserande krönikor med temat: "är hiphop-nihilismens flaggbärare Tyler, The Creator är på filosofiskt rätt spår eller bara en uppmärksamhetskåt medelklassunge". Vad man nu än tycker om den saken så går det ej att förneka att han och hans crew lyckades med det de ville, just nämligen att provocera. Sen har han ju den fetaste rösten 2011.


Tim Chronström & NextStep
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar