14 september 2012

RECENSION: RIVALERNA (THE CAMPAIGN)

  

Titel: Rivalerna (The Campaign)
Regi: Jay Roach
Skådespelare: Will Ferrell, Zach Galifianakis
Längd: 85 min

Det är kongressledamotsval i North Carolina och två idioter slåss om medborgarnas röster. Under den 85 minuter långa kampen misshandlas spädbarn, fotograferas bröstvårtor och utropas slutligen "the good guy" som vinnare. Det är 85 minuters förutsägbar svordomskomik med varierat underhållningsvärde.

Will Ferrell och Zach Galifianakis står till en början som oempatiskt tävlingslystna politiker utan några som helst politiska ideal, fästa vid insikten om att vinna till varje pris. Galifianakis valspråk "It's a mess" summerar filmens helhet ganska bra, allt från manus till skådespeleri och cinematografi. Trots denna oexisterande röda tråd finns ett mått av humor man med kritiska ögon inte kan komma ifrån, det är faktiskt riktigt roligt ibland.

Regissören Jay Roach är tidigare känd för moderna kultklassiker som Släkten Är Värst, Austin Power och var även producent för Borat. Inga små meriter och de utstrålar alla en känsla av besk verklighetssmak. Austin Power som dålig Bond, Ben Stiller som den sorgliga "Svensson" man nu mer ser i Solsidan och Borat som Borat. Men alla tänkbara samtidsironiska kopplingar till höstens stundande presidentval eller "småländer" som Sveriges mesiga politikklimat finns inte i Rivalerna. De få Studio Ett-frågor som ställs ses förbi med obefintligt retoriskt nonsens.

Den i någon mån mest upseendeväckande verklighetsförankringen är filmens djupa kärna, att stadens rika överklasspampar vill marknadsföra en politiker till vinst för att på så sätt i hans namn sälja hela staden till Kina och bygga miljöfarliga fabriker där. Utöver detta bygger filmens underhållnig på hämndlystnad avgrenad i ordvitsar, kul fysiska reaktioner och (framförallt) grova sexskämt.


Hämndsätten är satta i de vuxnas sandlåda, när Galigiankis snor Ferrels son ligger Ferrel med Galigiankis fru. Vad som är roligt på riktigt fångas i ett fåtal politiska yttranden, som när Will Ferrel under sin kampanj besöker ett nöjesfält och säger till några filipinska "slavarbetare" att det är de som är landets grundpelare.

Bottenskiktet av dåliga komedier med ett oförankrat ämne är tjockt, Rivalerna befinner sig högt ovanför det. Det är ändå långt ifrån komedierna man tipsar vänner om vid mörka tråkiga kvällar. Will Ferrel är Will Ferrel. Zach Galifianakis är Zach Galifianakis. De vet vad de är bra på och är väldigt själsäkert proffsiga i det. Sen är det bara svårt att uppskatta underhållningsvärdet i det genom en hel långfilm.

Filmen visas från och med fredagen den 14 september på SF Bio!

Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar