11 januari 2013

RECENSION: GANGSTER SQUAD
Titel: Gangster Squad
Regi: Ruben Fleischer
Skådespelare: Sean Penn, Josh Brolin, Ryan Gosling, Emma Stone
Längd: 113 min

I det laglösa Los Angeles hade mafian makten över staden under 1940- och 1950-talet. Med full kontroll över stadens prostitution slapp de lätt undan mutbara domstolsdomare. Högsta hönset hette Mickey Cohen och spelas av Sean Penn i denna clichéfyllda actionrulle med intressanta politiska hörn.

Under höstens amerikanska presidentval hördes ofta citatet "Is this the America we want to live in?". Ruben Fleischers första långfilm utan Jesse Eisenberg i huvudrollen skildrar ett korrupt Amerika som under efterkrigstiden slåss mot kriminella syndikat i Kalifornien. Samtidigt tampas filmen med dagens kriminalitet; under hösten fick den klippas om efter biomassakern vid Batmanpremiären i Colorado. Trailerreleasen i december blev uppskjuten på grund av skolskjutningen i Connecticut. Avslutningsvis skedde ytterligare än skolskjutning i Kern County bara 20 mil ifrån där filmen utspelas dagen före den internationella premiären.

Man ska inte bortse från att Gangster Squad till stor del är en vanlig mansdominerande, käkbräckande pang-pang, men den finns en känsla av trovärdighet i det politiska spel som den handskas med. I mitten av 1800-talet vann USA över Mexico och fick Kalifornien, 100 år senare slöts ett medborgargarde upp i detta andra "krig" för att bibehålla Los Angeles som en någorlunda hederlig stad. I Gangster Squad står Josh Brolin i spetsen av gruppen med bl.a. Giovanni Ribisi (Phoebes bror i Vänner) och Robert Patrick (Teminator 2) i sitt sällskap.


Deras uppdrag är att jaga ut Mickey Cohen och hans mannar ur stan. Istället blir det betydligt mer avrättningar. Tråkigt? Faktiskt inte. Katt och råtta-leken efter Sean Penns gangster är mestadels underhållande. Det ända sorgliga är att man kastas in i upptempot direkt, fem minuters uppskjutningsramp är vad man får.

"He's got prestige, purse and pussy" sägs det om honom, och Sean Penn lyfter rollen bra. Han har lärt sig av kollegan från Babel och Tree Of Life; Brad Pitt. För det känns som vissa likheter mellan Gangster Squad och Pitts senaste film Killing Them Softly som i Sverige släpps på DVD mot slutet av mars. Man använder sig av samma snygga halvt animerade slowmotion psykologi vid slagsmålsscener, en ny trend och som en total motsats till 80- och 90-talets "tråkiga" Nick Nolte-skurkar. Nick Nolte sätter för övrigt verkligen spetsen i denna mansdominerade ensemble som är filmens stora behållning. Undantag är Emma Stone och Mireille Enos.

Fast Gangster Squads äkthet till tid och plats, som ett svart casino i Burbank, heroinleveranser till Central Avenue och att avslutningsscenen tar plats på det numera anrika hotellet Park Plaza, inringar allt i en blodig macholek där frågor om att allt var bättre förr får svar. I en tid då Malmö kallas för Sveriges Chicago och vapen köps i lösvikt i USA sitter denna idylliska redogörelses fint.

Filmen visas från och med fredagen den 11 januari på SF Bio!

Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar