17 februari 2013

FILM: LINCOLN (#8)Det är 8 dagar kvar till årets Oscarsgala. Nonstp:s Tim Chronström räknar ned med en rankingslista över de nio filmer som nominerats i kategorin Bästa Film.  På åttonde plats hamnar den detaljrika historielektionen Lincoln, regisserad av Steven Spielberg!

Film ska vara underhållande. Lincoln är nominerad i tolv kategorier, vilket är flest i år, och har mer eller mindre väldigt tydliga belägg för detta inom alla områden. Dessvärre är helheten en av årets tråkigaste filmer. Det är en viktig och tydlig specifikation över en av alla viktiga män som betytt något för Amerikas historia, men synopsisen roterar i samma fotspår utan att förvåna, förskräcka eller häpna publiken.

I intervjun ovan berättar Mr. Spielberg bl.a. om hur idén till filmen föddes, hur han fann Daniel Day-Lewis för rollen som Lincoln och hur han ville få presidenten skildrad.

Lite rolig fakta är att av spielbergs 26 senaste filmer är det enbart tre som INTE har blivit Oscarsnominerade, och dessvärre finns det nog en stor risk att akademin känner patriotvibbarna för att höja denna till årets bästa film...

Lincoln är Oscarsnominerad i tolv kategorier; bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll, bästa manliga biroll, bästa kvinnliga biroll, bästa manus efter förlaga, bästa filmmusik, bästa ljud, bästa scenografi, bästa foto, bästa kostym och bästa klippning.

Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar