24 februari 2013

FILM: OSCARSGALANS BÄSTA (#1 & #2)Inatt är det dags för årets Oscarsgala. Nonstp:s Tim Chronström har under veckan räknat ned med en rankingslista över de nio filmer som nominerats i kategorin Bästa Film. Framme vid plats ett och två möts den bästa med den mest segertippade.

Beasts of the Southern Wild (#1); ett sensationellt amatörskådespeleri regisserat av filmfolk från NYC med ett budskap om individualisters styrka vid geologiska utmaningar. Det är bara en kväll som denna, årets Oscarsnatt, då man på blodigt allvar jämför en sådan hallucinerande upplevelse med en av vår tids absolut knivskarpaste filmversioner av en verklig händelse, vilket Argo (#2) med all sin humor, charm och klyschiga berättarspråk är. Argo vann Golden Globe för bästa film och ligger högst på spelbolagens listor för kvällen, så min tro är att pilarnas riktning redan nu visar rätt.

Beasts of the Southern Wild kommer med stor sannolikhet att gå hem utan en enda statyett trots den enastående unga huvdurollsinnehavaren Quvenzhané Wallis prestation. Trots allt är den känsla filmens team skapat kring sitt fenomen och det faktum att den överhuvudtaget är nominerad riktigt härlig. Under en tid har de uppmanat filmens fans att hålla i såkallade Beasts of the Southern Wild Oscar Watch Party under haschtaggen #BEASTIT. Besöker man deras hemsida finns det en lista på vilka ställen som i USA publikt visar nattens gala. Dessvärre har det inte nått ut i så stor utsträckning utanför USA då den enda anmälda festen är i London.

Beasts of the Southern Wild är Oscarsnominerad i fyra kategorier; bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll och bästa manus efter förlaga.


Argo är Oscarsnominerad i fem kategorier; bästa film, bästa manliga biroll, bästa manus efter förlaga, bästa filmmusik, bästa ljudredigering, bästa ljud och bästa klippning.

För att ultimat ladda inför den stundande natten kan man lyssna in soundtracket till vår nominerade svenska film Searching For Sugarman, vår första nominerade dokumentär sedan 1971!Tim Chronström
Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar